U bent hier: >> TLT-update Papoea: van Kouh naar Balkbrug

TLT-update Papoea: van Kouh naar Balkbrug

Afgelopen weken (november/december) was bestuurslid ds. Jan (J.B.K.) de Vries op Papoea. Op uitnodiging van de kerken verzorgde hij, samen met z’n vrouw Henny, een aantal TLT-cursussen. Op onze site deelden we al diverse updates over hun belevenissen in verschillende dorpen. Vandaag de laatste, verstuurd vanuit Balkbrug, want inmiddels zijn ze weer op de thuisbasis.

Geen cursussen, dus rapportages opstellen
“In de week van 27 november tot 1 december stond een cursus gepland aan de theologische hogeschool van SETIA in Kamur. Dat kon niet doorgaan, omdat er schoolexamens werden afgenomen. Hetzelfde gold voor de STMK (onze middelbare theologische school, van de GGRI-P, de gereformeerde kerken op Papoea) in Merauke, zodat het plannetje om de cursus dan in Merauke te houden ook niet kon doorgaan. Het werd voor ons een week van rapportages opstellen en mensen in Tanah Merah bezoeken.”

Op naar Kouh
“Op 4 december zijn we met een speedboot in 2 uur varen in Kouh aangekomen. Daar vonden we, net als in april, onderdak bij onderwijzer Sius Edoway. Het waren heel warme dagen met gelukkig ook in de namiddag en ’s nachts regen, waardoor het afkoelde.”

Vanaf 8 uur ‘s ochtends aan de slag
“Dinsdag was de officiële opening van de cursus, met drie afgevaardigden van de overheid. Er werd overlegd of we de cursus (Bijbels preken) de komende dagen om 8 uur (zoals we gewend waren) of om 10 uur zouden beginnen. Er waren mensen die pas om 10 uur konden komen; bij doorvragen bleek dat er één te zijn. We besloten dus om 8 uur te beginnen tot 10 uur; van 10.30 tot 12.30 en van 15.00 tot 17.30. We begonnen met een groep van 20 deelnemers. Daarbij was de evangelist van de kerk in Uni. Er was ook een kerkenraadslid van de GKI bij. De GKI is een kerk die te vergelijken is met de PKN.”

Lezen is lastig
“De tijd om het essentiële van de cursus te geven was kort. Ook in Kouh bleek het lezen een probleem te zijn. De meesten konden wel lezen, maar begrepen niet wat ze lazen. Het opzoeken van de Bijbelteksten die door de cursus aangegeven worden, kostte veel tijd en het lezen ervan ook. Maar geregeld werden we verrast door de goed doordachte reacties van sommige cursisten. Om 6 uur werd het donker, maar voor 5 uur werd het al moeilijk de Bijbel en het cursusboek goed te lezen. Daarom gingen we omstreeks die tijd op de veranda van de kerk zitten; daar was het dan nog licht en er was plaats voor iedereen. Er werd gevraagd of ik als voorbeeld preken van mezelf wilde opsturen. In de cursus leg ik de nadruk op het zorgvuldig kiezen van een tekst en zien wat God in die tekst heeft gezegd of gedaan. Wat betekende dit voor de eerste hoorders en wat betekent dat voor de gemeente van nu?”

Officiële huwelijksaktes
“De afgevaardigde van de overheid haalde aan dat het belangrijk is, dat de kerk huwelijksaktes afgeeft. De overheid gebruikt die voor de burgerlijke administratie en dat is weer nodig om examen te kunnen doen en een baan te krijgen. Het gaat dus om een heel belangrijk document. Maar de kerken kennen geen huwelijkssluiting, alleen huwelijksbevestiging. Een groot probleem dus… De overheid heeft ook gevraagd of de kerk eraan wilde meewerken dat er rond de feestdagen (Kerst en Oud en Nieuw) niet zoveel dronkenschap is. Mooi om te merken dat de lokale overheid inziet dat de kerk een belangrijke functie heeft in het maatschappelijke leven.”

Vertrek
“Op vrijdag zijn we naar Tanah Merah gevaren. Daar konden we met een vliegtuig van een commerciële maatschappij (Trigana) naar Sentani vliegen. Maandag zijn we naar Jakarta gevlogen, hebben daar overnacht en zijn dinsdag naar Dubai gevlogen en daar overnacht. Woensdagavond kwamen we aan op Schiphol, moe maar gezond! Vrijdag kwamen we weer in Balkbrug aan.”

Lees hier de eerdere updates van Jan en Henny de Vries over deze TLT-cursussen op Papoea:

  1. Bemoedigende TLT-cursus in Sentani (Papoea)
  2. Update Jan de Vries: Honya
  3. Een cursus voor M.K. Drost (op Papoea)
  4. TLT-update: “Op naar Biwage”
Print Friendly, PDF & Email