U bent hier: >> Peter Jan en Maaike de Vries | Bijbelvertaalwerk Korowai | Papoea

Peter Jan en Maaike de Vries | Bijbelvertaalwerk Korowai | Papoea

Hoog in de bomen, diep in de oerwouden van Papoea woont de Korowai-stam. Een stam die in sommige opzichten nog leeft zoals in het stenen tijdperk, met een unieke eigen taal en cultuur, waar angst voor boze machten en krachten een belangrijke rol speelt. Juist daar moet de bevrijdende boodschap van het evangelie gebracht worden. Daaraan willen bijbelvertalers Peter Jan en Maaike de Vries graag bijdragen; financieel ondersteund door Indonesië Mission | Verre Naasten. Veel Korowaiers kunnen niet lezen en schrijven en zijn moeilijk te bereiken.

In één van de dorpjes (Sinimburu) zijn Peter Jan en Maaike met hun vier kinderen gaan wonen. Sinds een aantal jaren wonen ze deels in een stad aan de kust (Sentani), vanwege het onderwijs aan hun opgroeiende kinderen, en deels nog in het Korowai-dorp Sinimburu. Hier werken ze aan een bijbelvertaling voor de Korowai-mensen. Dat betekende allereerst veel veldonderzoek en de taal in kaart brengen. Inmiddels zijn de eerste bijbelgedeeltes vertaald in het Korowai, samen met lokale taalhulpen en na diverse vertaalcontroles. Deze controles zijn nodig om de vertaling zo goed mogelijk te maken. Momenteel worden de eerste vertaalde delen van het bijbelboek Genesis gecontroleerd en afgerond. Peter Jan: “Hierna gaan we aan de slag met Marcus, Handelingen en wellicht een brief, bijvoorbeeld van Jacobus. Verder staat op de planning om een bundeling gesproken verhalen te vertalen rondom animisme, dus waarbij God de duivel en kwade machten overwint. Gesproken verhalen, omdat dit past binnen de cultuur: de meeste Korowaiers kunnen niet lezen en schrijven, hoewel daar wel steeds meer verandering in komt. Maar zij hebben een cultuur van verhalen vertellen, zo worden tradities en boodschappen overgedragen. Daarom zijn we een paar jaar terug ook bijbelverhalen in gesproken versies gaan verspreiden, op cassettes en mp3-spelers, iets wat erg goed aanslaat en waar steeds meer vraag naar is.

Naast het bijbelvertaalwerk van Peter Jan, zet Maaike zich in voor verbetering van de medische zorg in het dorp. Hiervoor begeleidt zij gezondheidswerkers.

Peter Jan bij EO-Metterdaad (zomer ’15)
In de zomer van ’15 was Peter Jan te zien op TV, bij EO-Metterdaad. Klik op onderstaande afbeelding om de betreffende aflevering terug te kijken (7 min.)

Foto bij 2 - 1

 

Print Friendly, PDF & Email